Intro VoetbalTennis
Voetbaltennis is een aantrekkelijke en dynamische voetbalvorm die de basistechniek en balbeheersing van elke voetballer van ieder niveau een impuls geeft. Daarnaast is het een ideale teambuildingsactiviteit voor voetbalteams, van jeugdteams tot seniorenteams en van prestatiegerichte teams tot recreatieve teams zonder harde resultaatdoelstelling. Voetbaltennis wordt 'in de voetballerij' ook vaak tennisvoetbal genoemd.
Voetbaltennis / tennisvoetbal = combi van techniek & teambuilding
• Dynamische voetbalvorm op een klein veld met een laag (tennis)net
• Speelondergronden: gras, kunstgras, straat, gravel, indoor/zaal
• Spelvorm: 2 vs 2 (ook 1 vs 1 & 3 vs 3)
• Sport zonder fysiek contact & met lage(re) intensiteit
• Spelregels aan te passen aan het niveau van elke speler/groep
• Geschikt voor: jeugd O11 tm O19, O23, senioren & walking footballers
Aspecten als voetenwerk, inzicht, timing, coördinatie, balans, tactiek, anticiperen, acrobatiek (halve & hele omhaal!), de vele manieren om een bal uit de lucht of via een stuit te verwerken (dropkick, volley, borst, kop, etc).... het zit allemaal in het spelen van voetbaltennis. En dan zijn aspecten als communicatie, coaching, samenwerken en het competitie-element van het willen winnen nog niet eens meegenomen.
Met voetbaltennis ben je lekker met voetbal bezig en samen met je team- en clubgenoten en/of andere liefhebbers doe je aan pure teambuilding.
Sport zonder fysiek contact & met lage(re) intensiteit = lage(re fysieke belasting
Voetbal is een contactsport met fysieke duels tussen spelers. Door de grootte van het veld, de speelduur van trainingen en wedstrijden is het een intensieve en belastende (en blessuregevoelige) sport.
Een kenmerk van voetbaltennis - én een groot voordeel - is dat je op een kleine oppervlakte lekker met voetbal bezig bent zonder het onderling fysieke (en veelal blessures veroorzakende) contact. Daarnaast is het over het algemeen (veel) minder intensief.
Door het ontbreken van fysiek contact is het bijvoorbeeld een ideale 'generatie-overstijgende sport'. Zo kunnen jeugdvoetballers uitstekend een wedstrijd spelen tegen senioren. En door de lagere intensiteit kunnen oudere spelers of spelers herstellende van een blessure (die nog (net) niet met de groep mee mogen trainen) ook vaak met plezier voetbaltennissen.
Spelregels eenvoudig aanpasbaar aan niveau van elke speler/groep
Voetbaltennis is een technisch spelletje waarbij voornamelijk ballen uit de lucht en met een stuit moeten worden verwerkt. Het mooie is dat voor iedere voetballer en/of spelersgroep de lat kan worden verhoogd of verlaagd, passend bij zijn, haar of hun niveau.
Door bijvoorbeeld het maximaal aantal keer raken of stuiten kan er eenvoudig in moeilijkheidsgraad worden gevarieerd. Zowel beginnende spelers of speelsters - die een 1e balletje kunnen hooghouden - als (zeer) begaafde spelers kunnen zo worden uitgedaagd. Spelers van verschillende niveaus kunnen op deze manier dan ook met of tegen elkaar spelen.
Voetbaltennis is daarom geschikt voor écht íedere voetballer. Van nog zich rap ontwikkelende jonge spelertjes rond de 10 jaar tot gearriveerde maar noooit uitgeleerde walking footballers op hogere leeftijd.
Spelvorm 2 vs 2
Voetbaltennis wordt net zo gespeeld als het dubbelspel met tennis of het beachvolleybal: 2 tegen 2. Op deze manier is het spel voor elke speler het meest dynamisch en heeft elke bijna elke rally balcontact. Hoewel 2 vs 2 de gangbare spelvorm is kan hier eenvoudig van worden afgeweken.
Redenen om af te wijken van 2 vs 2 zijn:
• Trainingsdoelstelling(en)
• Beschikbare aantallen spelers
• Niveau spelers en/of spelersgroep
• Toernooi- of competitievorm
Andere vormen die 'de lat' hoger of lager leggen zijn 1 vs 1, 2 vs 2, 3 vs 3 en ook 2 vs 1 of 3 vs 2.
Meer info? Check dan de diverse Toepassingen van voetbaltennis en hoe het spel zich verhoudt met het spectaculaire voetvolley/footvolley.